Zenuwstelsel en zintuigen.
- Het zenuwstelsel.
Het zenuwstelsel is het meest ingewikkelde netwerk van het lichaam. Het verwerkt de zintuigelijke waarnemingen, coördineert de bewegingen en reguleert de inwendige lichaamsfuncties.
- De zintuigen.
De zintuigen van het paard bestaan uit het gevoel, het evenwicht, de smaak, het gehoor, de reuk en het gezicht. Aandoeningen aan de smaak en het gehoor komen bij paarden zelden voor of zijn niet goed vast te stellen. Aandoeningen aan het gevoel en het evenwicht hebben meestal met het zenuwstelsel te maken.
Atexie.
1. Wat is het?
Bij een atactisch paard is een verstoring in de zenuwgeleiding aanwezig. Hierdoor worden de signalen vanuit de hersenen of vanuit het ruggenmerg naar de spieren, niet of onvoldoende doorgegeven. Het paard zwabbert en loopt als een dronken persoon te waggelen.
2. Wat zijn de symptomen?
Zwalkend en ongecoördineerd lopen (dronkenmansgang) met name vanuit de achterhand.
Scheef dragen van de staart.
Tragere beweging van het been. Zwaaien met benen (hoef wordt meer naar buiten of binnen geplaatst)
evenwichtsproblemen.
3. Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?
Neem contact op met een dierenarts, indien u vermoed dat uw paard ataxie heeft. Des te sneller de diagnose is gesteld, des te groter de mogelijkheden van behandelingen kunnen zijn.
4. Wat mag/kun je zelf doen tot de dierenarts komt?
Helaas kan je niets doen zelf.
5. Hoe wordt het behandeld?
hoe erger de verlammingsverschijnselen zijn hoe slechter het te genezen is.
6. Hoe kan ik het (in de toekomst) voorkomen ?
Je kan de kansen verminderen door goed voer, maar er zijn zoveel manieren waarom ze dit kunnen krijgen dat het niet te voorkomen is.
Tetanus.
1. Wat is het?
Tetanus is een aandoening van het zenuwstelsel, die veroorzaakt wordt door de gifstof van het tetanusbacterie. Deze bacterie ontwikkelt zich in de wonden en dan met name in diepe steekwonden omdat ze graag zonder zuurstof leven.
2. Wat zijn de symptomen?
Angstige gezichtsuitdrukking. Verkrampte lichaamshouding(als een hout paard). Verstijving van de oren, staart en hals
liggende dieren 'maaien' met stijve benen.
Derde ooglid zichtbaar vooral wanneer het hoofd omhoog wordt gebracht. Vaak kwijlen.
3. Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?
Schakel meteen de dierenarts in.
4. Wat mag/kun je zelf doen tot de dierenarts komt?
Blijf in de buurt van het dier, uiterst rustig elke opwinding kan spierverkramping veroorzaken. Plaats het dier indienmogelijk in een donkere stal omdat ook licht te prikkelend is.
5. Hoe wordt het behandeld?
Paarden zijn bijzonder gevoelig voor tetanus en behandeling is meestal niet effectief.
6. Hoe kan ik het (in de toekomst) voorkomen?
Je kan de paarden enten tegen tetanus dan heeft het lichaam alvast antistoffen klaar als de ziekte echt bij het paard komt en is de kans op genezing beter en sneller.
Maanoog.
1. Wat is het?
Een maanoog is een kleurafwijking in het oog van het paard. Een maanoog mist pigment in de iris van het oog en heeft niet dezelfde bruine kleur als een normaal oog. Het oog is lichter dan normaal, vaak lichtblauw en soms zelfs wit.
2. Wat zijn de symptomen?
kleurafwijking in het oog het oog is blauw of enkel een keer helemaal wit.
3. Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?
Niet.
4. Wat mag/kun je zelf doen tot de dierenarts komt?
Niets de paarden worden hier mee geboren en zullen dit hun hele leven houden.
5. Hoe wordt het behandeld?
Er is geen behandeling mogelijk.
6. Hoe kan ik het (in de toekomst) voorkomen?
Dit is niet te voorkomen de paarden worden er mee geboren.

PPID.
1. Wat is het?
PPID is een zich langzaam ontwikkelende aandoening bij paarden wat vervelende gevolgen kan hebben. Het is dus belangrijk om tijdig een diagnose te stellen. Met de juiste behandeling en voeding kan het paard meestal nog een fit en vrolijk leven hebben. Kortom er is hoop voor paarden met PPID.
2. Wat zijn de symptomen?
Hoefbevangenheid, veranderingen in de vacht. Dit kan variëren van milde verharing of verandering van kleur in vroege stadia van de ziekte tot een te volle, langharige en krullerige vacht in latere stadia van de ziekte.
Verandering in de lichaamsbouw: hangbuik, spierverlies van de bovenlijn.
Vetophopingen en verdikkingen rondom de ogen.
Abnormaal zweten rond de nek en schouders. De dikke vacht speelt hierbij mogelijk een rol.
Veel drinken en plassen. Lusteloosheid en verminderde prestaties. Verminderd afweersysteem, terugkerende infecties (zoals bijvoorbeeld bijholte-ontsteking) en vertraagde wondgenezing.
3. Wanneer moet de dierenarts ingeschakeld worden?
Wanneer er vermoedens zijn alleen vaak wordt de dierenarts voor andere klachten gebeld.
4. Wat mag/kun je zelf doen tot de dierenarts komt?
Helaas kan je zelf niets doen tot de dierenarts er is.
5. Hoe wordt het behandeld?
Het medicijn bevat pergolide: een stof die op dezelfde manier werkt als dopamine. Als u de PPID medicijnen toedient, wordt het tekort aan dopamine met pergolide aangevuld. De afgifte van hormonen door het hersenaanhangsel neemt af waardoor de ziekteverschijnselen van PPID verminderen of verdwijnen. Het geregistreerde PPID medicijn heeft de vorm van een tablet en moeten eenmaal daags via de mond worden ingegeven. Dit kan eventueel met een klein beetje stroop of voer worden vermengd om de opname te vergemakkelijken. Verbrijzel de tabletten nooit.
Over het algemeen duurt het een tijdje voordat het effect van de behandeling zichtbaar is. U merkt dan dat het paard het normale gedrag en uiterlijk weer vertoont. Bij de meeste paarden treedt de verbetering op tussen de zes tot twaalf weken na het starten van de behandeling. In sommige gevallen kan het zelfs een jaar duren voordat de behandeling helemaal effectief is.
6. Hoe kan ik het (in de toekomst) voorkomen?
Na de behandeling van PPID blijft het tekort aan dopamine in het hersenaanhangsel bestaan. Het paard heeft de PPID medicijnen daarom de rest van het leven nodig. PPID is helaas niet te genezen. Na verloop van tijd verergert de aandoening, waardoor mogelijk een aanpassing van de dosering nodig is. Het wordt aangeraden om minimaal twee tot vier keer per jaar het paard door de dierenarts te laten onderzoeken, waarvan tenminste één keer in de periode augustus t/m oktober.
Maak jouw eigen website met JouwWeb